6 Mart 2013 Çarşamba

HAYVAN HASTALIKLARINDA TAZMİNAT YÖNETMELİĞİ


06 Mart 2013,                                                                                                                                               Sayı : 28579
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
                              HAYVAN HASTALIKLARINDA TAZMİNAT YÖNETMELİĞİ
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında, 25/11/2011 tarihli ve 2011/2489 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tazminatlı Hayvan Hastalıkları ve Tazminat Oranlarına Dair Yönetmelik’te yer alan hayvan hastalıklarından hangilerine tazminat ödeneceğini, ödeme yapılacak yeri ve uygulama zamanını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, tazminatlı hayvan hastalıklarından dolayı, hayvanlara uygulanacak kesim, itlaf ve imha işlemleri ile hayvan sahiplerine yapılacak ödemelerle ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) Hayvan: Suda yaşayan hayvanlar dahil omurgalı ve omurgasız canlıları,
c) Hayvan sahibi: Hayvanların mülkiyet hakkını üzerinde bulunduran gerçek veya tüzel kişiyi,
ç) Hayvansal ürün: İnsan tüketimine sunulan hayvansal gıda, hayvansal yan ürün ve üreme ürünleri dahil tüm hayvansal ürünleri,
d) Isıl işlem: Kaynatma hariç, ısıtmayı içine alan her türlü uygulamadan hemen sonra alkali fosfataz testinde negatif reaksiyona neden olan işlemi,
e) Resmi laboratuvar: Bakanlığımızca çalışma izni verilmiş veteriner teşhis ve analiz laboratuvarlarını,
f) Resmi veteriner hekim: Bakanlık adına görev yapan Bakanlık personeli veteriner hekimi,
g) Tazminat: Tazminatlı hastalıklar nedeniyle tazminat ödenmesine karar verilen hayvanlar ile hastalığa bağlı olarak imhasına karar verilen ürün ve ekipmanların imha ve dezenfeksiyonu için ödenecek bedeli,
ğ) Yetkilendirilmiş veteriner hekim: Bakanlıkta görevli veteriner hekimler dışında, verilecek resmî görevleri yürütmek üzere Bakanlık tarafından yetki verilen veteriner hekimi, ifade eder.
Tazminat verilecek hastalıklar
MADDE 5 – (1) Ruam, sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sığır vebası, Afrika at vebası, kuş gribi, kuduz ve şap hastalıklarından dolayı yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden aşağıda belirtilen esaslara göre hayvanların sahiplerine tazminat ödenir. Yarış atlarının kıymet takdirleri yapılırken damızlık ve yarış atı değeri dikkate alınmaz. At bedeli olarak kıymet takdiri yapılır.
a) Mallein testi uygulanması sonucunda veya bakteriyolojik ve serolojik muayenede ruam hastalığına yakalandıkları tespit edilen tek tırnaklı hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin dörtte üçü,
b) Tüberkülin testi uygulanması sonunda sığır tüberkülozu hastalığına yakalandıkları tespit edilen sığırların takdir edilecek kıymetlerinin onda dokuzu,
c) Mezbahada kesim sonrasında sığır tüberkülozu hastalığının varlığı tespit edilen sığır karkaslarının takdir edilecek kıymetlerinin dörtte üçü,
ç) Bakteriyolojik muayene sonucunda sığır brusellozu hastalığına yakalandığı tespit edilen sığırlar ile koyun ve keçi brusellozu hastalığına yakalandığı tespit edilen koyun ve keçilerin takdir edilecek kıymetlerinin onda dokuzu,
d) Sığır vebası ve Afrika at vebası hastalıklarında, hastalığın açık belirtisini göstermesi sebebiyle veya laboratuvar muayenesi sonunda teşhis konularak öldürülen sığır ve atların takdir edilecek kıymetlerin tamamı,
e) Kuş gribi hastalığında, hastalıktan şüphe edilmesi sebebiyle veya laboratuvarda hastalığın varlığı tespit edildikten sonra öldürülen hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin tamamı,
f) Kuduz hastalığına yakalandığı laboratuvar muayenesi ile tespit edilen sığır, koyun ve keçiler ile kuduz olduğu tespit edilen hayvan tarafından ısırıldığı için öldürülen sığır, koyun ve keçilerin takdir edilecek kıymetlerinin beşte dördü,
g) Şap hastalığında, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen mücadele bölgelerinde hastalığın açık belirtisini göstermesi sebebiyle veya laboratuvarlarca hastalığın varlığı ve tipi tespit edildikten sonra öldürülen veya kestirilen şap hastalığına duyarlı hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin tamamı, tazminat olarak ödenir.
(2) Birinci fıkradaki hallerde, hayvanların sarf ve tüketimi mümkün olan et, deri ve diğer kısımlarının bedeli hak ettiği tazminattan düşülür.
(3) Birinci fıkradaki hastalıklardan sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu ve kuduz hastalıklarının resmi laboratuvarlarca tespiti, diğer hastalıkların ise resmi veteriner hekim, yetkilendirilmiş veteriner hekim ya da resmi laboratuvarlarca tespiti tazminat ödemesi için esastır. Hastalıkların teşhisi için alınan numuneler resmi veteriner hekim tarafından alınır ve resmi yazı ile laboratuvarlara gönderilir.
Hayvanlara el koyma, kesim, itlaf ve imha
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen tazminatlı hastalıklara yakalanan ya da hastalıktan şüpheli hayvanlara, tazminatı ödenmek üzere Bakanlık tarafından el konur ve bakım masrafları sahibi tarafından karşılanmak üzere, sahibine yediemin olarak teslim edilir.
(2) Bakanlık, hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi ve halk sağlığının korunması amacıyla, bu Yönetmelikte belirtilen tazminatlı hastalıklara yakalanmış ya da tazminatlı hastalıktan şüpheli hayvanlar hakkında kesim, itlaf ya da imha kararı verir. Ancak kuduz hastalığında, kuduz hayvan tarafından ısırılan ya da hastalıktan şüpheli hayvanların sahipleri, hayvanlarının öldürülmelerine rıza göstermez ise sığırlar altı ay, koyun ve keçiler üç ay, masrafları sahibine ait olmak üzere karantinaya alınır ve karantina süresince sahibine yediemin olarak teslim edilir.
(3) Tazminatlı hastalıklara yakalanan hayvanlar ile Bakanlığın kesilmesini uygun gördüğü tazminatlı hastalıktan şüpheli hayvanlar otuz gün içerisinde kestirilir. Bu süre içerisinde uygun kesim yeri bulunamadığı takdirde söz konusu hayvanlar mahallinde Bakanlıkça itlaf ve imha edilir.
Hayvansal ürün, yem, madde ve malzemelerin tazminatı
MADDE 7 – (1) Hayvansal ürün, yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarının tamamı, yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden, aşağıda açıklandığı şekilde sahiplerine tazminat olarak ödenir.
a) Ruam, sığır vebası, at vebası, kuş gribi, hastalıkları nedeniyle imha edilen hayvansal ürünlerin, yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarının tamamı,
b) Şap, sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu hastalıklarında süt hariç, imha edilen diğer hayvansal ürünlerin yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarının tamamı,
c) Kuduz hastalığında, imha edilen yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarının tamamı,
tazminat olarak ödenir.
(2) Kuduz hastalığından şüpheli sığırlar altı ay, koyun ve keçiler üç ay, masrafları sahibine ait olmak üzere karantinaya alınır ve karantina süresi içerisinde elde edilecek hayvansal ürünler halk sağlığının korunması için imha edilir ve tazminat ödenmez.
Aşı ve serum uygulaması sonucu ölen hayvanların tazminatı
MADDE 8 – (1) İhbarı mecburi bir hastalığa karşı koruma sağlamak amacıyla, resmî veteriner hekim veya sorumluluğundaki yardımcı sağlık personeli ile yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından yapılan aşı ve serum uygulaması nedeniyle öldüğü veya ölüm öncesi kesime tabi tutulduğu resmî veteriner hekim raporu ile tespit edilen hayvanların bedellerinin tamamı, yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden hayvan sahiplerine tazminat olarak ödenir.
Tazminat verilmeyecek durumlar
MADDE 9 – (1) Resmi kuruluşlara ve belediyelere ait hayvanlar için tazminat ödenmez.
(2) Sahipleri tarafından hasta oldukları Bakanlıkça belirlenen usullere göre bildirilmeyen veya hastalıklı oldukları bilinerek satın alınmış olanlar ile Bakanlıkça belirlenen belgeler bulunmaksızın sevk olunan veya resmi veteriner hekime muayene ettirilmeden ölen hayvanlar için tazminat verilmez.
(3) İhbarı zorunlu hastalık çıkışının Bakanlık tarafından açıklanması ve aşılama, ilaçlama veya test uygulanmasına karar verildiği halde, hayvanlarına bu uygulamaları yaptırmayan hayvan sahiplerine tazminat ödenmez.
(4) İhbarı zorunlu hastalıklara karşı yapılan aşı, serum, ilaç uygulamaları nedeniyle oluşan verim kayıpları için tazminat ödenmez.
Yerel kıymet takdir komisyonu ve tazminatın belirlenmesi
MADDE 10 – (1) Yerel kıymet takdir komisyonu, Bakanlık temsilcisi resmi veteriner hekim başkanlığında olmak üzere, mahallin mülkî idare amirinin belirlediği bir üye ve hayvan sahibinin konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçeceği bir üyenin katılımı ile üç kişiden oluşur.
(2) Yerel kıymet takdir komisyonu, işletmenin bulunduğu mahallin rayiç bedellerini dikkate alarak tazminat ödenecek hayvanlar için tazminat bedelini, tazminatlı hastalıklar nedeniyle imha edilen hayvansal ürünler, yem, madde ve malzemeler ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarını Bakanlıkça belirlenen esaslar çerçevesinde tespit eder.
(3) Kurulan yerel kıymet takdir komisyonu rayiç bedelin tespitinde anlaşamadığı ve karar alamadığı takdirde mahallin mülki amirinin onayı ile yeni bir komisyon kurulur ve karar oy çokluğu ile alınır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 11 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik, 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

5 Mart 2013 Salı

ELEKTRONİK HACİZ UYGULAMASI


Teknoloji geliştikçe kurumlar da teknolojik imkanlardan daha fazla yararlanmaya çalışmaktadırlar. Aslında zaman zaman da teknolojik imkanlara yeterince hızlı adapte olunamadığından ve bunların getirdiği kolaylıkların hayata geçirilmesinde gecikmeler yaşandığından bahsedebiliriz. Elbette teknolojik gelişmeler bir yandan hayatı kolaylaştırırken, bir yandan da sistemin dışına kaçabilme yollarını azaltıcı sonuçlar da doğurmaktadır. Ancak önemli olan bu uygulamaların doğru bir şekilde ve iyi niyetli vatandaşlara hayatı zindan etmeyecek ölçüde uygulamaya konulmasıdır.
Bugün, Gelir İdaresi tarafından neredeyse 10 yıla yaklaşan e-beyanname uygulaması ile hem mükellef ve mali müşavirlerin hem de idari personelin işlerinin ne derece kolaylaştığı ortadadır. e-beyan öncesi dönemlerde televizyon haberlerinde en çok rastlanan görüntüler, beyan döneminin son günü uzayan beyanname verme kuyrukları, itiş kakış ve bayılan insan görüntüleriydi. Bu görüntüler bizlerin hafızalarında, ama genç neslin bunlar nasıl oluyormuş diye hayret ve şaşkınlık gösterecekleri dizi veya film konuları olacak durumdadır.

*    *    *

Elektronik haciz uygulaması da idare tarafından düşünülüp yasal alt yapısı oluşturulan bir uygulamadır. Bu uygulamanın temel iki boyutu bulunmaktadır.
Vergi borcu olanların;
* Banka hesaplarına e-haciz,
* Arabalarına e-haciz.
Banka hesaplarına e-haciz alt yapısı daha önce oluşturulmuştu. İdare bu uygulamayı mağduriyetlere neden olmamak için sınırlı kullanmaya çalışıyor.Yeni tamamlanan ise vergi borcu olanların trafik siciline kayıtlı araçlarına e-haciz uygulaması. Bununla ilgili emniyetle daha önce protokol yapılmış ve her iki taraf program uyumlaştırma çalışmalarını yapıyorlardı.
Artık bu alt yapı çalışmaları da tamamlanmış durumda. İdare artık vergi borcu olanların araçlarına elektronik olarak haciz uygulayabilecek. Bu durumda
vergi borçlusu aracını satmak istediğinde öncelikle vergi borcunu ödeyip haczi kaldırtması veya tahsilattan öncelikle vergi
borcunun mahsubunun yapılması gerekecek. Böylece hem haciz uygulaması için vergi dairelerinin emniyetle yazışmaları ortadan kalkacak. Bu ciddi bir kağıt ve zaman tasarrufu sağlayacak. Haciz uygulaması için vergi daireleri arasında yapılan yazışma, vergi dairelerinin web tabanlı otomasyonu ortadan kalkmış, ciddi bir tasarruf sağlanır hale gelmişti. Şimdi ikinci ayak da ortadan kalkmış oluyor.

*    *    *

Uygulamanın sağladığı bu çevresel anlamdaki ağaç tasarrufu ve zaman tasarrufu yanında yine dikkatli uygulanmaması halinde yaratabileceği sakıncaları da bulunmaktadır. Biz bu sakıncaları da hatırlatarak uygulama sırasında gösterilmesi gereken titizliğe dikkat çekmek istiyoruz.
Öncelikle vergi dairelerinde özellikle mahsup taleplerinde gecikmeler yaşanabilmekte ve bu nedenle mükellef açısından borç olarak algılanmayan bir tutar, elektronik ortamda borç olarak görülebilmektedir. Bu nedenle otomatik uygulanacak bir e-haciz için öncelikle mahsup talepli borçların sisteme tam olarak işlenmesi ve bunların ayıklanması lazım. Bundan da önemlisi küçük tutarlar için uygulanacak bir
e-haciz, astarı yüzünden pahalı bir sonuç doğurabilecektir. Uygulamada, ilk etapta belirttiğimiz bu sakıncaların göz önünde bulundurularak gerekli dikkat ve hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz.

İTO GAZETESİ/OSMAN ARIOĞLU

MÜKELLEF GERİ BİLDİRİM SİSTEMİ

Mükellef Geri Bildirim Sistemi Hizmete Açılmıştır.

Mükellef Geri Bildirim Sistemi; Başkanlığımızın sunmuş olduğu hizmetlere ilişkin mükelleflerin ilettikleri Öneri, Sorun ve Teşekkürlerin değerlendirildiği ve sonucundan bilgi verildiği web tabanlı bir uygulamadır.

Mükelleflerimizin görüşleri doğrultusunda Gelir İdaresince sunulan hizmetlerin, daha kaliteli, etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak gönüllü uyumun arttırılması amacını taşıyan Mükellef Geri Bildirim Sistemi               https://intvd.gib.gov.tr/geribildirim/onGiris.jsp adresinde mükelleflerimizin değerli katılımlarını beklemektedir.
 
GELİR İDARESİ BAŞKALIĞI

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

4 Mart 2013 Pazartesi

İSTİRAHATLİ OLAN İŞÇİLERİN BİLDİRİMİ

2 Mart 2013  CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 28575
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
İSTİRAHATLİ OLAN SİGORTALILARIN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINA
DAİR BİLDİRİMİN İŞVERENLERCE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA
GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA
TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
 
MADDE 1 – 12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“MADDE 5 – (1) Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur.
 
(2) Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.”
 
MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

KDV ORANI DEĞİŞİKLİĞİ

Kümes hayvanlarının etleri ve  sakatatlarının toptan tesliminde uygulanacak  KDV oranı %8’e yükseltildi.
24 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/4345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 25 Şubat 2013 tarihinden itibaren  02.07 pozisyonu ve 0209.90.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında yer alan  kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarının toptan tesliminde  KDV oranı % 8 olarak uygulanacaktır.
Söz konusu karar öncesinde, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarının toptan tesliminde  KDV oranı %1 , perakende teslimlerinde ise  KDV oranı %  8 olarak uygulanıyordu.Karar sonrası, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarının toptan ve perakende teslimlerinde  KDV oranı %  8 olarak uygulanacaktır.

3 Mart 2013 Pazar

ASGARİ ÜCRETLİYE DENETİM BAŞLIYOR

Son yıllardaki düşüş grafiğine rağmen kayıt dışı istihdam, Türkiye'nin öncelikli sosyal ve ekonomik sorunu olmayı sürdürüyor.
Kayıt dışı çalıştırılan işçilerin SGK'ya bildirimleri ya hiç yapılmıyor ya 30 günden az bildiriliyor ya da yüksek ücret ödendiği halde düşük ücret üzerinden gösteriliyorlar. Örneğin ücretli çalışanların yaklaşık %50'si asgari ücret üzerinden sigortalı gösteriliyor. Bunların içinde genel müdürler olduğu gibi daha önce kamuoyuna yansıdığı üzere, pahalı transferlere konu olan futbolcular da var.

Meslek koduyla bildirim başladı.

SGK, aldığı son tedbirle sigortalıların meslek kodlarıyla bildirilmelerini zorunlu hale getirdi.
Yeni sistemde işveren, işe giriş bildirgesine sigortalının mesleğini ve meslek kodunu da girecek. Böylece SGK, bir işyerinde hangi meslek erbabının hangi ücret üzerinden bildirildiğini karşılaştırabilecek. Örneğin bir otelin genel müdürü ile resepsiyon görevlisi aynı ücret üzerinden bildiriliyorsa, SGK bu işyerini takibe alacak. Yani bundan sonra asgari ücretli genel müdür dönemi kapanacak.

Bu sebeple olası bir denetimle karşılamamak için düşük gösterilen ücretleri gerçek değerlerinden beyan etmek gerekiyor. Bu konu ile ilgili sosyal güvenlik kurumu başkanlığı radar sistemini kurmuş durumda.

BAZI VERGİ DAİRELERİ KAPANMIŞTIR.



İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı aşağıda sayılan vergi dairelerinin faal mükelleflerinin tamamı başka vergi dairelerine tasfiye nedeniyle devredilmiştir.
28.02.2013 TASFİYE VERGİ DAİRELERİ

İstanbul vergi Dairesi Başkanlığına bağlı; 

Galata Vergi Dairesi Müdürlüğünün faal mükelleflerinin tamamı Beyoğlu Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

Rami Vergi Dairesi Müdürlüğünün faal mükelleflerinin tamamı Bayrampaşa Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

Adalar Vergi Dairesi Müdürlüğünün faal mükelleflerinin tamamı Erenköy Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

Çatalca Vergi Dairesi Müdürlüğünün faal mükelleflerinin tamamı Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

Şile Vergi Dairesi Müdürlüğünün faal mükelleflerinin tamamı Beykoz Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

01.03.2013 tarihi itibariyle devredilmesi nedeniyle, Gelir İdaresi Başkanlığımızca otomatik olarak eski vergi dairesinden terk, yeni vergi dairesine mükellefiyet tesisi yapılmıştır. Diğer taraftan Galata, Rami, Adalar, Çatalca ve Şile Vergi Dairesi Müdürlükleri faaliyetlerine tasfiye vergi dairesi olarak devam edeceklerdir.

MART 2013 VERGİ TAKVİMİ

01.03.2013 - 11.03.2013
16-28 Şubat 2013 Dönemine Ait Noterlerce Yapılan Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyannamenin Verilmesi ve Ödenmesi
 
01.03.2013 - 11.03.2013
16-28 Şubat 2013 Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel Tüketim Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Kolalı Gazoz, Alkollü İçecekler ve Tütün Mamullerine İlişkin Özel Tüketim Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Motorlu Taşıt Araçlarına İlişkin Özel Tüketim Vergisinin (Tescile Tabi Olmayanlar) Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi Bildirimi ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 15.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Özel İletişim Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Alkollü İçeceklere İlişkin EK:8 No.lu ÖTV Bildirim Formu
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Tütün Mamullerine İlişkin EK:9 No.lu ÖTV Bildirim Formu
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Müşterek Bahislere İlişkin Eğlence Vergisinin Beyanı ve Ödemesi ile Diğer Eğlence Vergilerine İlişkin Eğlence Vergisinin Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait İlan ve Reklam Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait 5602 Sayılı Kanunda Tanımlanan Şans Oyunlarıyla İlgili Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Yangın Sigortası Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Şans Oyunları Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Kolalı Gazozlara İlişkin EK:7 No.lu ÖTV Bildirim Formu
 
01.03.2013 - 20.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallara İlişkin EK:10 No.lu ÖTV Bildirim Formu
 
01.03.2013 - 25.03.2013
2012 Yılına İlişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin Verilmesi
 
01.03.2013 - 25.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait GVK 94. Madde ile KVK 15. ve 30. Maddelerine Göre Yapılan Tevkifatların Muhtasar Beyanname ile Beyanı
 
18.03.2013 - 25.03.2013
1-15 Mart 2013 Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel Tüketim Vergisi Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 25.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Katma Değer Vergisinin Beyanı
 
01.03.2013 - 25.03.2013
GVK Geçici 67. Madde Kapsamında İhtiyari Beyannamenin Verilmesi
 
01.03.2013 - 25.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait İstihkaktan Kesinti Suretiyle Tahsil Edilen Damga Vergisi ile Sürekli Mükellefiyeti Bulunanlar İçin Makbuz Karşılığı Ödenmesi Gereken Damga Vergisinin Beyanı
 
18.03.2013 - 26.03.2013
1-15 Mart 2013 Dönemine Ait Noterlerce Yapılan Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyannamenin Verilmesi ve Ödenmesi
 
01.03.2013 - 26.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait İstihkaktan Kesinti Suretiyle Tahsil Edilen Damga Vergisi ile Sürekli Mükellefiyeti Bulunanlar İçin Makbuz Karşılığı Ödenmesi Gereken Damga Vergisinin Ödemesi
 
01.03.2013 - 26.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait GVK 94. Madde ile KVK 15. ve 30. Maddelerine Göre Yapılan Tevkifatların Ödemesi
 
01.03.2013 - 26.03.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Katma Değer Vergisinin Ödemesi
 
01.03.2013 - 01.04.2013
2012 Yılına İlişkin Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Gelir Vergisi Mükellefleri İçin Kesin Mizan Bildirimi
 
01.03.2013 - 01.04.2013
2012 Yılına İlişkin Yıllık Gelir Vergisinin 1. Taksit Ödemesi
 
01.03.2013 - 01.04.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)
 
01.03.2013 - 01.04.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Haberleşme Vergisinin Beyanı ve Ödemesi
 
01.03.2013 - 01.04.2013
Şubat 2013 Dönemine Ait Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)
 
01.03.2013 - 01.04.2013
6111 Sayılı Kanunun 2,3,5,6,7 ve 8. Maddeleri Hükümleri Uyarınca Ödenmesi Gereken 12. Taksit Ödemesi

KİRA GELİRİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR

Gerçek kişilerin 2012 yılı içinde elde ettikleri kira gelirlerine ilişkin beyanname verme süresi 1 Mart 2013 tarihinde başlamıştır. Mükellefler 2012 yılı kira gelirlerine ilişkin beyannamelerini 1 Mart - 25 Mart 2013 tarihleri arasında Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ni kullanarak veya herhangi bir vergi dairesi aracılığı ile verebilirler.

Yusuf SALCIOĞLU

Yusuf SALCIOĞLU