12 Eylül 2013 Perşembe

MEDYA SEKTÖRÜNDE VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI

Türkiyede dizi film sektöründe büyük gelişmeler yaşanmaktadır.  Bu durum sektör deki istihdam durumunu olumlu etkilemiştir.  Yapımcılık ve oyunculuk şirketlerinin sayısında önemli bir artış meydana gelmesi ve dizi filmlerin ihracatının artması bu sektörde bazı teşvikleride beraberinde getirmiştir. 

Bu yazımda sektördeki Vergi ve Muhasebe konusuna yer vereceğim.


Dizi film ve sinema sektöründe oyunculara ödenen meblağların yüksek olduğu  bilinmektedir.   Bazı oyuncular Serbest meslek mükellefiyeti tesis ettirerek serbest meslek makbuzu düzenlemekte iken bazı oyuculara yapılan ödemeler karşılığında gider pusulası düzenlenmektedir. 


Düzenlenen Gider Pusulasında KDV ve STOPAJ doğru şekilde hesaplanmalıdır. Burada yapılan hataların inceleme esnasında bedeli ağır olacaktır. 



Gider Pusulası; Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak zorunda olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin VERGİDEN MUAF ESNAF’ a yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için bir gider pusulası tanzim ederek işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmek mecburiyetinde oldukları belgelerdir (VUK 234).

Gider pusulasında,  İşin mahiyeti, Cinsi,  Adedi, Fiyatı, Tutarı, Toplamı, Tevkif edilen vergi oranı, Net tutarı, İşi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adları soyadları (tüzel kişilerde unvanları),     Adresleri, Varsa vergi dairesi ve hesap numarası,  Seri ve sıra numarası,  Düzenleme tarihi Gibi bilgilere yer verilmesi gerekir. 

Gider pusulaları en az iki nüsha olarak düzenlenecek bir nüshası işi yapana veya malı satana verilecektir. Bu şekilde düzenlenen gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

08.08.2011 tarihinde yürürlüğe giren 60 seri nolu kdv sirküsünde; KDV mükelleflerinin, alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetlerine ait KDV'yi %90 oranında tevkifata tabi tutarak sorumlu sıfatıyla beyan etmeleri uygun görülmüştür. 


Buna göre, bütün KDV mükellefleri ile KDV mükellefi olsun olmasın 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmeler, temin ettikleri işgücü hizmetinin bedeli üzerinden hesaplanan KDV'yi % 90 oranında tevkifata tabi tutacaktır.


Tevkifat uygulaması kapsamına giren işgücü temin hizmetleri, mal veya hizmet üretimine ilişkin olarak ihtiyaç duyulan işgücünün, hizmet akdi ile işletmeye bağlı hizmet erbabı çalıştırılmak yerine, alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş ve organizasyonlardan satın alınması şeklinde ortaya çıkmaktadır.


Bu tür hizmetler, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.


İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde kendisine verilen işgücü temin hizmetinde de tevkifat uygulanacaktır. 


İşgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.


                                                     MM Yusuf SALCIOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yusuf SALCIOĞLU

Yusuf SALCIOĞLU