27 Şubat 2015 Cuma

SAHTE FATURA (NAYLON FATURA) VE SAHTE FATURADAN KORUNMANIN YOLLARI

Sahte fatura ilk bakışta anlaşılmaz. Sahte faturayı tespit etmek idare açısından çok kolay değildir ve bununla mükellef açısından zor hatta bazı hallerde imkansızdır.  Sahte fatura Şekil itibari ile gerekli unsurları taşıyor olsa bile ve malınızı gerçekten o faturayı veren kişiden almış olsanız, ödemenizi çek ile yapmış olsanızda idarece yapılan tespit ve değerlendirmeler sonucu o fatura sahte ise çek ile yapılan ödeme o faturayı aklamaz ve gerçek faturaya dönüştürmez.


Sahte faturadan korunabilmek için bazı önlemler alınabilir. 

Örneğin; alım yaptığınız firma öteden beri tanımakta olduğunuz veya muteber firmalardan olması sahte faturadan korunabilmek için en önemli tedbirlerden bir tanesidir. 

Bunun yanı sıra her zaman banka kanalı ile ödeme yapmayı kural haline getirmek gerekir. Bu tedbir vergi mükelleflerini sahte faturadan tam anlamıyla korumayacak ama fatura muhteviyatı malı gerçekten almış olduğunuzu somut bir delille ispat etmiş olacağız. 

Bir diğer ispat şekli aldığınız malın nakliyesini nasıl sağladığınız hususu, malın nakliyesi belgelerle ispatlanabilecek ise olumlu kanaat oluşturabilir.  

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden mal aldığınız mükelleflerin faal olup olmadıklarına bakabilirsiniz. Bazen terk etmiş ancak terk tarihinden sonra fatura düzenlemiş ise bunu kontrol ile engellemiş olabiliriz.

İnternet ile birlikte artık neredeyse her şirketin Web sitesi bulunmakta. sizde İnternet üzerinden böyle bir firma olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. eğer mal veya hizmet aldığınız firmanın web sitesi var ise sizde olumlu bir kanaat oluşturabilir.

Mal veya hizmet aldığınız kişinin iş yerine gidip gerçekte böyle bir faaliyeti var mı yok mu öğrenebiliriz.

Bilindiği üzere artık ba ve bs formları aylık olarak verilmekte ve verilen bu formlar çapraz kontrole tabi tutulmaktadır. bu nedenle sahte belge kullanımının tespit edilmesi son derece kolaylaşmaktadır.

Sahte faturayı tanımanız ya da bundan korunmanız önemli. Çünkü olayda parasal boyutuyla birlikte hapis cezasına varan gerçekten ağır bir yaptırım silsilesi bulunuyor.


-------
Konu ile ilgili vergi usul kanunu 359. maddesi aşağıdaki gibidir;

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
(1) Suçlar ve Cezaları 
 Kaçakçılık Suçları ve Cezaları (2) 
 Madde 359 – (Değişik :23/1/2008-5728/276 md.) 

 a) Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan; 

1) Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler, 

2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,

            Hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir. (2) 

b) Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile Cezalandırılır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir. 

c) Bu Kanun hükümlerine göre ancak Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, Bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

371 inci maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz. 

Kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında bu maddede yazılı cezaların uygulanması 344 üncü maddede yazılı vergi ziyaı cezasının ayrıca uygulanmasına engel teşkil etmez. 

-----

Ayrıca ziyaa uğratılan vergi nedeni ile  3 kat tutarında vergi ziyai cezası kesilmektedir. Bununla birlikte mükellef kesilen vergi ve cezalar için tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşmadan yararlanamaz.



Yusuf SALCIOĞLU

Yusuf SALCIOĞLU