Dizi film ve sinema sektöründe oyunculara önemli miktarlarda paraların ödendiğini takip etmekteyiz.
Bazı oyuncular bu sebeple mükellefiyet tesisi ettirerek serbest meslek makbuzu düzenlemekte bazı oyuncular ise mükellefiyet tesis ettirmemektedirler. Mükellefiyet tesis ettirmeyen oyunculara yapılan ödemeler gider pusulası ile tevsik edilmektedir.
Vergi Usul Kanunu 234. maddesine göre; Birinci ve İkinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak zorunda olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin VERGİDEN MUAF esnaf'a yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için bir gider pusulası tanzim ederek işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmek mecburiyetinde oldukları belgelerdir. Ayrıca gider pusulaları en az iki nüsha düzenlenecek ve bir nüshası işi yapana veya malı satana verilecektir. Bu şekilde düzenlenen gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.
Gider pusulası düzenlenerek yapılan ödemelerde stopaj kesintisi yapılması gerekmektedir.
Dolayısı ile durumu bir örnek ile ifade edecek olursak;
Oyuncuya bölüm başına ya da yaptığı hizmetin karşılığı olarak 10.000 TL ücret alacaktır.
Öncelikle brüt ücret tutarını tespit etmemiz gerekir.
Serbest meslek kazancında stopaj oranı yüzde 20' dir. 1-0,20 = 0,80
10.000 / 0,80 = 12.500 TL Brüt ücrettir.
12.500 x 0,20 = 2.500 TL Ücret stopajıdır.
12.500 x 0,18 = 2.250 TL KDV ' dir.
Dolayısı ile oyuncu ya 10.000 net ücret ödenmiş ila ve olarak oyuncu adına vergi dairesine hem 2.500 stopaj kesintisi hem de 2.250 TL' KDV sorumlu sıfatı ile vergi dairesine ödenecektir. Sonuç itibari ile oyuncu ile ilgili toplam maliyet kendisine ödenen ücret ve kendisi adına ödenen stopaj ve KDV ile beraber 14.750 TL olmuş olacaktır. Tabiki ödemeyi yapan casting firması da ödemiş olduğu bu tutarı indirim konusu yapmış olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder