9 Ocak 2016 Cumartesi

ARAMALI VERGİ İNCELEMESİ

Aramalı vergi incelemesi,sonuçlarına hapis cezası bağlanan vergi kaçakçılığı suçlarının söz konusu olduğu durumlarda gündeme gelen arama müessesesi incelemenin olağan yollarda yapılmasının incelemeden beklenen amacın tam olarak gerçekleşmemesine ve bu nedenle de suçun tespiti için gereken delillere ulaşılması konusunda inceleme elemanlarının elinin güçlendirmek amacı ile Vergi Usul Kanunun da yer almaktadır.

Bir ceza hukuku konusu olan arama, suç süphesi altındaki kişilerin suç delillerini elde etmek amacıyla konutta, başka kapalı yerlerde veya kişilerin üzerinde yapılan araştırma faaliyetidir.

yine ceza hukuku konusu olan el koyma ise suçun ve tehlikenin önlenmesi amacıyla suçun delili olabilecek nitelikteki ve herhangi bir kimsenin zilyetliğinde bulunan eşyanın zilyedin rızası hilafına alınmasını ifade eder. 

Vergi hukukında arama vergi kaçakçılığına dair; defter, belge, yazı gibi delillerin ve gerektiğinde mal veya eşyaların elde edilmesi amacıyla suçu işleyen suça iştirak eden suçun işlenmesine yardım eden kişileri konutlarında yada kapalı yerler de incelenmek üzere el konulmasını ifade eder.

Aramanın en önemli konuşulu vergi kaçırdığına dair belirgin işaretler taşımasıdır ve sulh ceza hakiminden izin alınması gerekmektedir.

Aramalı  incelemedeki süreç normal vergi incelemesinden farklıdır. İhbar veya yapIlan incelemeler dolayısıyla, bir mükellefin vergi kaçırdığına ilişkin deliller varsa, bu mükellef veya kaçakçılıkla ilgisi görülen diğer şahıslar üzerinde, sulh yargıcından alınan gerekçeli bir arama kararı ile arama yapılabilir. 
  
Aramaya başlamadan önce aramayı yapanlardan kimliklerini ve  mahkeme kararını göstermelerini, aramanın amacını ve kapsamını  açıklamalarını isteme hakkınız  vardır.

Aramada bulunan ve incelenmesine gerek görülen defter ve belgelerin ayrıntılı  olarak tutanakla tespit olunması gerekir. Arama esnasında zaman yetersizliği vb. nedenlerle ayrıntılı  tutanağın tanzimi mümkün olmazsa defter ve belgelerin konulduğu yer veya kapların mühürlenmesi ve durumun bir tutanakla tespit edilmesi gerekir. Daha sonra mührün fekki (mührün koparılması, kesilmesi) işlemi gerçekleştirilir ve durum yine bir tutanakla tespit edilerek vergi incelemesine başlanılır. 

Aramada ele geçirilen defter ve belgelerin incelenir ve alınan defter ve belgelerden suç delili teşkil etmeyenler size bir tutanakla geri verilir. Haklı sebeplerin varlığı halinde bu süre sulh yargıcının  kararı üzerine uzatılabilir. incelemenin sona ermesi ile birlikte tespitlere ilişkin olarak düzenlenip müştereken imzalanan inceleme tutanaklarının birer örneği de size verilir. Bu aşamadan sonraki süreçte normal vergi incelemesi ile herhangi bir farklılık  bulunmamaktadır.

İhbara dayanan aramalarda, ihbarda belirtilen hususların mevcut olmadığının ortaya çıkması halinde nezdinde arama yapılan kimse, muhbirin adının  bildirilmesini isteyebilir. Bu takdirde vergi dairesi muhbirin ismini bildirmeye mecburdur. 

İnceleme sırasında vergiyle ilgisi bulunmayan şahsi ve özel mektup ve diğer evraklar tutanakla sahiplerine geri verilir. 

Mükellef, vergi inceleme elemanının nezaretinde, defter ve belgeler üzerinde incelemeler yapmaya ve bunlardan suret ve kayıtlar çıkarmaya yetkilidir. (Örneğin: Sosyal Güvenlik Kurumlarına vereceği bildirge için) 

Defter ve belgelerin muhafaza altına alınmış  olması, süresi gelen vergi beyannamelerin verilmesi ödevlerini ortadan kaldırmaz. 

Mükellefin yazılı  olarak talepte bulunması durumunda, beyannamesini düzenleyebilmesi için gerekli bilgileri defter ve belgelerden çıkarmasına izin verilir. 

Defter ve belgelerin muhafaza altına alındığı tarihten vergi beyannamesinin verileceği tarihe kadar olan süre 1 aydan kısa ise beyanname verme süresi kendiliğinden bir ay uzar ve ek süre bu müddetin sonunda başlar. 

Arama sonucunda bulunan defter ve belgelerin muhafaza altına alınması nedeniyle yapılamayan kayıtlar, defterlerin geri verilmesinden sonra 1 aydan az olmamak üzere idare ile mükellef arasında kararlaştırılan uygun bir süre içinde tamamlanır. 

Defterler muhafaza altına alındığında, mükellef dilerse işlemlerini yeniden tasdik ettireceği defterlere kaydedebilir ve defterlerin  iadesi halinde iade edilen defterlere intikal ettirebilir.

8 Ocak 2016 Cuma

VERGİ İNCELEMESİNDE SÜREÇİN TAKİP EDİLMESİ

Vergi incelemesi; incelemeye başlanılmasından incelemenin sonlandırılmasına kadar olan süreyi ifade eder. 

Vergi incelemesinin usülüne ilişkin kanunlarda ve mevzuatta yer alan kurallara inceleme sırasında inceleme elemanları ve vergi yükümlüleri inceleme sırasında başvurulmaktadır. 

Vergi incelemesinin mükellef lehine sonuçlanması için en başta mükellefin inceleme süresini çok iyi takip etmesi gerekiyor. 

İdare tarafından yürütülecek olan tarh ve ceza kesme işlemlerinin dayanağını teşkil eden vergi incelemesi faaliyeti ve vegi inceleme raporunun oluşması surecini zamanın da takip etmemesi mükellefin mal varlığına ilişkin sonuçlar da ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple mükellef vergi incemelemesinin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi sahibi olması inceleme sürecini takip etmesi ve bu süreçteki haklarının koruması açısından son derece önemlidir. inceleme sonucu mükellef aleyhine sonuçlanan ceza ihbarnamesi sürecinde var olan yasal sürelerin de iyi takip edilmesi ve gerekli sürelerin kaçırılmaması gerekmektedir. zira bu süreler incemele elemanları içinde çok önemlidir. incemele elemanlarınında kendilerine tanınmış olan yetkilerini kullanabilmesi için inceleme süreçini iyi iadere etmeleri gerekir. 

Vergi inceleme süreci İncelemeye başlama tutanağının düzenlenmesi başlar. inceleme elemanın incelemeye başlama süreci de tutanağın imzalanması ile başlamış olur. tabii inceleme elemanı incelemeye başlama tutanağının düzenlenmesinden önce hazırlık işlemleri ve inceleme planı gibi bir takım hazırlıklar yapar. 

Vergi incelemesi, içinde bulunulan yılı da kapsamak üzere,  takip eden yılın başından başlayarak 5 yıl içinde önceden  size bildirilmeksizin her zaman yapılabilir.


Vergi incelemesine;

Hesap uzmanları  ve yardımcıları
Maliye müfettişleri ve yardımcıları
Vergi Dairesi Başkanları / Defterdarlar 
Gelirler kontrolörleri ve stajyer gelirler kontrolörleri
Vergi denetmenleri ve yardımcıları
Gelir idaresi Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar
Vergi dairesi müdürleri
yetkilidir. 

Yukarıda sayılanlar dışında hiçbir kişinin vergi inceleme yapma yetkisi bulunmamakta olup, inceleme başlamadan önce ilk temasta inceleme elemanlarýnýn kimliklerini size göstermeleri yasal bir zorunluluktur.

Peki Kimler Vergi ncelemesine Tabidir? 

Vergi Usul Kanunu’na veya diğer kanunlara göre; 
- Defter ve hesap tutmak, 
- Evrak ve vesikaları muhafaza ve ibraz etmek, 

mecburiyetinde olan gerçek ve tüzel kişiler vergi incelemesine tabidir

6 Ocak 2016 Çarşamba

VERGİ İNCELEMESİNE SEVK USULLERİ

     Merhaba, bu yazımızda vergi incelemesine sevk usulleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağım. 
     Vergi İnceleme uygulamasına geçilmesi; ödenmesi gereken vergilerin doğru bir şekilde hesaplanıp hesaplanmadığı, hesaplanan verginin doğru şekilde beyan edilip edilmediği ve beyan edilen verginin doğru şekilde ödenip ödenmediği ancak vergi idaresinin araştırması ve incelemesi ile mümkün olmaktadır. 

     Ancak fiilen herkesin vergi incelemesine alınması mümkün bulunmamaktadır. Son dönemlerde gelir idaresin yüksek oranda inceleme elemanı istihdam etmesi incemele konusuna yüksek önem verdğini göstermektedir. Yine gelir idaresinin bu konuya yüksek önem vermeside risklerin önem düzeyinin arttığını göstermektedir. 

    Gelir idaresi incelemeye alınacak mükelleflerini çeşitli yöntemlere ve risk değerlendirmelerine göre seçmektedir. 

       Bu yöntemlerden birincisi; Olagan sevk usulü olan Risk analiz sistemi verilerine ve genel çalışma planına dayalı sevk Uygulanan bu usulde VERGİ DENETİM KURULU incelenecek mükellef kitlesinin seçiminde çeşitli kaynaklardan toplanan veriler tasnif edildikten sonra çeşitli analizlere tabii tutulmakta ve çapraz kontroller yapıldıktan sonra mükellefler risk unsurlarına göre gruplara ayrılmakta ve böylece incelenmesi gereken mükellefler tespit edilmektedir. 
        İnceleme yöntemlerinden ikincisi ise olağan dışı sevk usulleridir. olağan dışı sevk usulleri ise; İnceleme elemanlarının talepleri üzerine sevk, diğer idari birimlerin talepleri üzerine sevk ve ihbar ve şikayetler üzerine sevktir. 

     ileriki yazılarımızda bu inceleme yöntemlerini ayrıntılı olarak anlatacağım. 

1 Ocak 2016 Cuma

8.000. TL OLAN TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL İNDİRİLMİŞTİR.(VUK 459 SAYILI GN.TB.)



Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Zorunluluğu Haddi 7.000 TL Olarak Yeniden Belirlendi.
24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan http://www.ivdb.gov.tr/mukellef/vuk459.php ile tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin olarak hali hazırda 8.000 TL olarak uygulanan  had, 1 Ocak  2016 tarihinden geçerli olmak üzere, 7.000 TL olarak belirlenmiştir.
Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda (A) A.Ş. ile (B) Ltd. Şti.’ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
Örnek: Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (C) ile (D) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.


2016 YILI VERGİ TAKVİMİ


                                     
                                   
                                    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  2016 VERGİ TAKVİMİ

 


Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18. Maddesi uyarınca, sürelerin son gününün resmi tatile rastladığı durumlarda, tatili takip eden ilk iş günü olarak dikkate alınmıştır.

                              Bu takvim 31.12.2015 tarihi itibariyle günceldir.



          

1300 TL Net Asgari Ücret Üzerinden 2016 Yılında Asgari Ücretin İşverene Maliyeti

1300 TL Net Asgari Ücret Üzerinden Asgari Ücretin İşverene Maliyeti

Toplam Gün 30,00
Brüt Aylık 1.647,00
SGK Matrahı 1.647,00
SGK Primi (%14)
230,58
İşsizlik Primi (% 1) 16,47
Brüt Gelir Vergisi Matrahı 1.399,95
AGİ Öncesi Gelir Vergisi (% 15) 209,99
Kalan Gelir Vergisi (AGİ = 123,53) … (209,99-123,53) 86,46
Damga Vergisi (%07,59) 12,50
Kesinti Toplamı 346,01
Net Ücret (1.177,46 + 123,53)
1.300,99
İstihkak Toplamı 1.647,00
İşveren İşsizlik Payı (%2)
32,94
 (Teşviksiz) SGK İşveren Payı (%20,50)
337,64
Maliyet Toplamı 2.017,58
Hesaplama Notları:
  • Gelir Vergisi 1. Dilimi alınmıştır.
  • İşveren teşviki uygulanmamıştır.

2016 YILI ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

yusufsalcioglu.com ekibi tarafından hazırlanan 2016 yılı Asgari Geçim İndirimi tutarları aşağıda yer almaktadır. AGİ hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, personelin medeni durumu (evli,bekar, çocuklu gibi) dikkate alınarak belirlenmektedir. Aşağıdaki veriler bilgi amaçlı verilmiştir.


DURUMU AGİ
 Bekâr 123,53
 Evli, Eşin Geliri Olan, 123,53
 Evli, Eşin Geliri Olan,Bir Çocuk 142,05
 Evli, Eşin Geliri Olan,İki Çocuk 160,58
 Evli, Eşin Geliri Olan,Üç Çocuk 185,29
 Evli, Eşin Geliri Olan,Dört Çocuk 197,64
 Evli, Eşin Geliri Olan,Beş Çocuk 209,99
 Evli, Eşin Geliri Olmayan, 148,23
 Evli, Eşin Geliri Olmayan,Bir Çocuk 166,76
 Evli, Eşin Geliri Olmayan,İki Çocuk 185,29
 Evli, Eşin Geliri Olmayan,Üç Çocuk 209,99
 Evli, Eşin Geliri Olmayan,Dört Çocuk 209,99
 Evli, Eşin Geliri Olmayan,Beş Çocuk 209,99

Yusuf SALCIOĞLU

Yusuf SALCIOĞLU