Merhaba, bu yazımızda vergi incelemesine sevk usulleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağım.
Vergi İnceleme uygulamasına geçilmesi; ödenmesi gereken vergilerin doğru bir şekilde hesaplanıp hesaplanmadığı, hesaplanan verginin doğru şekilde beyan edilip edilmediği ve beyan edilen verginin doğru şekilde ödenip ödenmediği ancak vergi idaresinin araştırması ve incelemesi ile mümkün olmaktadır.
Ancak fiilen herkesin vergi incelemesine alınması mümkün bulunmamaktadır. Son dönemlerde gelir idaresin yüksek oranda inceleme elemanı istihdam etmesi incemele konusuna yüksek önem verdğini göstermektedir. Yine gelir idaresinin bu konuya yüksek önem vermeside risklerin önem düzeyinin arttığını göstermektedir.
Gelir idaresi incelemeye alınacak mükelleflerini çeşitli yöntemlere ve risk değerlendirmelerine göre seçmektedir.
Bu yöntemlerden birincisi; Olagan sevk usulü olan Risk analiz sistemi verilerine ve genel çalışma planına dayalı sevk Uygulanan bu usulde VERGİ DENETİM KURULU incelenecek mükellef kitlesinin seçiminde çeşitli kaynaklardan toplanan veriler tasnif edildikten sonra çeşitli analizlere tabii tutulmakta ve çapraz kontroller yapıldıktan sonra mükellefler risk unsurlarına göre gruplara ayrılmakta ve böylece incelenmesi gereken mükellefler tespit edilmektedir.
İnceleme yöntemlerinden ikincisi ise olağan dışı sevk usulleridir. olağan dışı sevk usulleri ise; İnceleme elemanlarının talepleri üzerine sevk, diğer idari birimlerin talepleri üzerine sevk ve ihbar ve şikayetler üzerine sevktir.
ileriki yazılarımızda bu inceleme yöntemlerini ayrıntılı olarak anlatacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder